Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepisy kulinarne
Autor Wiadomość
hlukaszuk 
Nadworny Smok


Dołączyła: 29 Sie 2010
Posty: 1696
Skąd: z nicości
Wysłany: 2012-12-19, 09:34   Przepisy kulinarne

Obiecałam kiedyś przepis na blok, który ma zawsze właściwą konsystencję:

Blok czekoladowy:



Składniki:
- 1 margaryna (najlepiej zwykła lub palma - 250g)
- 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 5 lub 6 łyżek kakao (zależy od barwy czyli jakości, ja daję ciemne gorzkie),
- 1/2 kg mleka w proszku (niegrenulowane)
- kilka paczek herbatników (ilość zależy jak kto lubi czy więcej czekolady czy herbatników, herbatniki tylko zwykłe bez dodatków, takie co się dobrze kruszą)

Sposób przygotowania:

W garnku na ogniu rozpuszczamy wodę, cukier i margarynę. W oddzielny dużym pojemniku mieszamy suche produkty: kakao, mleko, pokruszone herbatniki, można dodać połamane wafle, rodzynki, co kto lubi. Kakao z mlekiem ma być wymieszane tak, żeby nie było białych plam. Przygotowujemy blaszkę, ja używam keksówki. Wykładam ją folią spożywczą. Ciągle mieszając połączone wodę, cukier i margarynę, przelewam wszystko do pojemnika z suchymi produktami. Bardzo szybko mieszam, bo szybko się ścina. Przekładam do blaszki. Wyrównuję przy pomocy drewnianej łyżki maczanej w wodzie i pozostawiam na noc w lodówce. Gotowe.

PS. Jeśli chodzi o szklanki to używam szklanek z duraleksu.
_________________
Kto wie, może Śmierć sypia z pluszowym misiem? Nigdy w życiu.
 
     
Majster 
Starszy Asystent Balsamisty


Wiek: 48
Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 248
Skąd: Piastów
Wysłany: 2012-12-20, 07:52   

Cytat:
- 2 szklanki cukru,

Jak na taką foremkę to strasznie dużo,do dużej blachy sernika używam 0,5 szklanki. Lubisz tak słodko czy w czekoladzie musi być tyle cukru bo inaczej nie wyjdzie?
 
     
hlukaszuk 
Nadworny Smok


Dołączyła: 29 Sie 2010
Posty: 1696
Skąd: z nicości
Wysłany: 2012-12-20, 08:18   

Majster napisał/a:
Lubisz tak słodko czy w czekoladzie musi być tyle cukru bo inaczej nie wyjdzie?


Taki mam przepis od 20 lat i nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby zmniejszyć ilość cukru. Uważam, że na pewno można zmniejszyć ilość cukru, ale czy wtedy blok będzie blokiem? Można spróbować dać 1,5 szklanki jeśli dalej będzie za słodkie to na drugi raz 1 szklankę, ale na pewno nie mniej, bo to już nie będą słodkości.

Majster napisał/a:
do dużej blachy sernika używam 0,5 szklanki


Hm.. blacha nie ma nic do rzeczy :-P raczej ilość sera. Ja w przepisie na sernik z brzoskwiniami na 1 kg sera mam 1 szklankę cukru, a daję 3/4 szklanki cukru. Sernik nie musi być słodki, a blok tak. Słodkość to rzecz gustu. :-D Osobiście bardzo lubię "słodkie" popijane gorzką kawą lub herbatą. Może dlatego.
_________________
Kto wie, może Śmierć sypia z pluszowym misiem? Nigdy w życiu.
 
     
kruszynka00 
Wielbiciel Ciemności

Dołączyła: 24 Lip 2018
Posty: 1
Wysłany: 2018-07-24, 18:50   

Ale to pysznie wygląda... szacun za cierpliwość i chęci do gotowania ;)
_________________
pożyczka online
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl created by enquish from Slums-Attack.org