Data urodzenia: 1958-08-25
Miejsce urodzenia: Burbank, Kalifornia, USA

Amerykański reżyser, scenarzysta i producent; nie ukończył liceum, a mimo to dostał się na wydział animacji do California Institute of the Arts. Swoją karierę rozpoczynał jako animator w studiu Walta Disneya, gdzie pracował m.in. nad kreskówką Rox i Rouky. Pierwszym filmem fabularnym wyreżyserowanym przez niego był Sok z żuka. Kolejny film (Batman) uczynił z Burtona gwiazdę pierwszego formatu.
W 1989 artysta otworzył własną firmę produkcyjną Tim Burton Productions.
Związany z aktorką Heleną Bonham-Carter, z którą ma syna Billy'ego Raya (ur. 4 października 2003) oraz córkę Nell (ur. 15 grudnia 2007).
Cechy charakterystyczne twórczości:
- Często pracuje z aktorem Johnnym Deppem, twórcą muzyki filmowej Dannym Elfmanem i Heleną Bonham Carter
- Często pokazuje w filmach martwe psy, klaunów, owce, poskręcane drzewa, latarnie z wydrążonej dyni i strachy na wróble
- W większości filmów umieszcza scenę przy stole
- Jego filmy najczęściej mają gotycki podtekst
- Indywidualizuje logo początkowe filmu
- W jego filmach można zauważyć wpływ grafik Edwarda Goreya
- Często używa cieni, by stworzyć straszny, złowieszczy klimat filmu
- Jego dzieła zawierają dość dużo czarno-białych pasków, krętych spiral i zakręconych krawędzi
- Postacie z jego filmów często mają długie nogi i małe stopy oraz bladą skórę. Często w jego filmach pojawiają się bohaterowie z podkrążonymi oczami, co wzięło się z tego, że Tim Burton cierpi na bezsenność
- W swoich filmach pokazuje często głównych bohaterów jako postacie, które nie radzą sobie z otaczającą ich rzeczywistością i z problemami dotyczącymi normalnego życia. Z tego powodu są oni odrzucani i nieakceptowani.
- Jego filmy zazwyczaj mają morał lub pouczenie, które można wywnioskować z treści.
Źródło: wikipedia
Filmografia (reżyseria):
1971 Wyspa Doktora Agora
1979 Stalk of the Celery
1982 Vincent
1982 Luau
1982 Hansel and Gretel
1984 Frankenweenie
1985 Wielka przygoda Pee Wee Hermana
1985 Aladyn i jego cudowna lampa (odcinek Faerie Tale Theatre)
1985-1989 Alfred Hitchcock Presents
1988 Sok z żuka
1989 Batman
1990 Edward Nożycoręki
1992 Powrót Batmana
1994 Ed Wood
1996 Marsjanie atakują!
1999 Jeździec bez głowy
2001 Planeta Małp
2003 Duża ryba
2005 Charlie i fabryka czekolady
2005 Gnijąca panna młoda Tima Burtona
2007 Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
2010 Alicja w Krainie Czarów
2011 Mroczne cienie
2012 Frankenweenie
2014 Addams Family, The
Oglądałam stąd kolejno "Sok z żuka" - taki stary, trochę kiczowaty, ale co z tego - i tak mi się podobał, a nawet lekko mnie przestraszył (byłam mała ok!?). Bardzo fajna rola Winony Ryder.
"Batman" i "Powrót Batmana" - naprawdę uwielbiam Mrocznego Rycerza Nolana, ale te dwie pierwsze części Batmana z Jackiem Nicholsonem w roli Jokera, Michelle Pfeiffer jako Catwoman oraz Dany DeVito grający Pingwina... to było dla mnie mistrzostwo. Ten gotycki klimat Gotham, trochę bajkowy (ale w straszny sposób), świetna muzyka i kostiumy... to pozostanie dla mnie ideałem ekranizacji "nietoperka"

"Edward Nożycoręki" - kolejny raz Winona Ryder, ale przede wszystkim niesamowity John Depp, najczęściej występujący aktor u Burtona. Szczegółów filmu nie pamiętam, ale wiem, że mnie zauroczył, więc radzę nadrobić, kto jeszcze nie widział. Po prostu klasyk filmowy.
"Marsjanie atakują!" - może i głupawe, ale niech mnie jak leci w TV to oglądam

"Jeździec bez głowy" - uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam wszystko w tym filmie. Makabryczny humor, jego klimat, scenografię, postać Ichaboda Crane'a (Johny Depp) z jego omdleniami i strojeniem min oraz ciekawą fabułę. Bardzo polecam.
"Gnijąca Panna Młoda Tima Burtona" - film animowany z wyważonym, czarnym humorem i super muzyką. Polecam w wersji oryginalnej, gdzie głosu użyczają John Depp i Helena Bonham Carter.
"Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street" - Ekranizacja broadwayowskiego musicalu, niezmiennie kojarzy mi się z "Dziewczyną z Jersey" (odgrywali scenę z tego filmu, kto oglądał wie o co chodzi

Jak widać Tim Burton to zasłużenie jeden z moich ulubionych reżyserów