Blok czekoladowy:

Składniki:
- 1 margaryna (najlepiej zwykła lub palma - 250g)
- 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 5 lub 6 łyżek kakao (zależy od barwy czyli jakości, ja daję ciemne gorzkie),
- 1/2 kg mleka w proszku (niegrenulowane)
- kilka paczek herbatników (ilość zależy jak kto lubi czy więcej czekolady czy herbatników, herbatniki tylko zwykłe bez dodatków, takie co się dobrze kruszą)
Sposób przygotowania:
W garnku na ogniu rozpuszczamy wodę, cukier i margarynę. W oddzielny dużym pojemniku mieszamy suche produkty: kakao, mleko, pokruszone herbatniki, można dodać połamane wafle, rodzynki, co kto lubi. Kakao z mlekiem ma być wymieszane tak, żeby nie było białych plam. Przygotowujemy blaszkę, ja używam keksówki. Wykładam ją folią spożywczą. Ciągle mieszając połączone wodę, cukier i margarynę, przelewam wszystko do pojemnika z suchymi produktami. Bardzo szybko mieszam, bo szybko się ścina. Przekładam do blaszki. Wyrównuję przy pomocy drewnianej łyżki maczanej w wodzie i pozostawiam na noc w lodówce. Gotowe.
PS. Jeśli chodzi o szklanki to używam szklanek z duraleksu.