Przepisy kulinarne

Dyskusje o zainteresowaniach, hobby, rozmaite gry i zabawy. Wszystko to, co nas kręci ;)

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy, Junior Admini

Awatar użytkownika
hlukaszuk
Nadworny Smok
Posty: 1696
Rejestracja: 29 sie 2010, 19:22

Przepisy kulinarne

Post autor: hlukaszuk »

Obiecałam kiedyś przepis na blok, który ma zawsze właściwą konsystencję:

Blok czekoladowy:

Obrazek

Składniki:
- 1 margaryna (najlepiej zwykła lub palma - 250g)
- 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru,
- 5 lub 6 łyżek kakao (zależy od barwy czyli jakości, ja daję ciemne gorzkie),
- 1/2 kg mleka w proszku (niegrenulowane)
- kilka paczek herbatników (ilość zależy jak kto lubi czy więcej czekolady czy herbatników, herbatniki tylko zwykłe bez dodatków, takie co się dobrze kruszą)

Sposób przygotowania:

W garnku na ogniu rozpuszczamy wodę, cukier i margarynę. W oddzielny dużym pojemniku mieszamy suche produkty: kakao, mleko, pokruszone herbatniki, można dodać połamane wafle, rodzynki, co kto lubi. Kakao z mlekiem ma być wymieszane tak, żeby nie było białych plam. Przygotowujemy blaszkę, ja używam keksówki. Wykładam ją folią spożywczą. Ciągle mieszając połączone wodę, cukier i margarynę, przelewam wszystko do pojemnika z suchymi produktami. Bardzo szybko mieszam, bo szybko się ścina. Przekładam do blaszki. Wyrównuję przy pomocy drewnianej łyżki maczanej w wodzie i pozostawiam na noc w lodówce. Gotowe.

PS. Jeśli chodzi o szklanki to używam szklanek z duraleksu.
Kto wie, może Śmierć sypia z pluszowym misiem? Nigdy w życiu.

Awatar użytkownika
Majster
Starszy Asystent Balsamisty
Posty: 259
Rejestracja: 10 lut 2010, 09:06

Post autor: Majster »

- 2 szklanki cukru,
Jak na taką foremkę to strasznie dużo,do dużej blachy sernika używam 0,5 szklanki. Lubisz tak słodko czy w czekoladzie musi być tyle cukru bo inaczej nie wyjdzie?

Awatar użytkownika
hlukaszuk
Nadworny Smok
Posty: 1696
Rejestracja: 29 sie 2010, 19:22

Post autor: hlukaszuk »

Majster pisze:Lubisz tak słodko czy w czekoladzie musi być tyle cukru bo inaczej nie wyjdzie?
Taki mam przepis od 20 lat i nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby zmniejszyć ilość cukru. Uważam, że na pewno można zmniejszyć ilość cukru, ale czy wtedy blok będzie blokiem? Można spróbować dać 1,5 szklanki jeśli dalej będzie za słodkie to na drugi raz 1 szklankę, ale na pewno nie mniej, bo to już nie będą słodkości.
Majster pisze:do dużej blachy sernika używam 0,5 szklanki
Hm.. blacha nie ma nic do rzeczy :-P raczej ilość sera. Ja w przepisie na sernik z brzoskwiniami na 1 kg sera mam 1 szklankę cukru, a daję 3/4 szklanki cukru. Sernik nie musi być słodki, a blok tak. Słodkość to rzecz gustu. :-D Osobiście bardzo lubię "słodkie" popijane gorzką kawą lub herbatą. Może dlatego.
Kto wie, może Śmierć sypia z pluszowym misiem? Nigdy w życiu.

kruszynka00
Posty: 1
Rejestracja: 24 lip 2018, 18:46

Post autor: kruszynka00 »

Ale to pysznie wygląda... szacun za cierpliwość i chęci do gotowania ;)

Irant
Posty: 20
Rejestracja: 14 sty 2020, 14:47

Re: Przepisy kulinarne

Post autor: Irant »

Bardzo prosta i jednoczesnie smaczna potrawa z kurczaka:
Składniki:
- 1 kg kurczaka podzielonego na 8 części
- 1/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 mała zielona papryka pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- papryka w proszku
- 3 i 1/2 szkl. drobno pokrojonych pomidorów bez nasion (dałam 1 puszkę ok. 410 g)
- 1/2 szkl. czerwonego wina lub sherry (zastąpiłam zwykłą wodą)

Kurczaka oprószyć mąką , przyrumienić na oleju z obu stron. Dodać cebulę , zieloną paprykę i czosnek. Smażyć do miękkości. Odlać olej (ja odlałam tylko trochę , żeby mieć potem czym polać ziemniaki ;-). Dodać przyprawy , pomidory i wino. Przykryć i dusić przez 45-50 minut.
Sporo innych przepisow jest tutaj https://www.mniammniam.com/przepisy-na-obiad-z-kurczaka
Ostatnio zmieniony 31 sty 2020, 14:38 przez Irant, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ilir
Admin Techniczny
Posty: 541
Rejestracja: 10 wrz 2009, 20:36

Re: Przepisy kulinarne

Post autor: Ilir »

Brzmi bardzo ciekawie. Pytanie: czy można czymś zdrowszym zastąpić te 1/4 szklanki oleju? Nie za dużo aby? :->
Jesteśmy tylko maleńkimi pyłkami, tańczącymi do rytmu natury...

tola
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2020, 15:58

Re: Przepisy kulinarne

Post autor: tola »

Taki klasyczny blok pamiętam z dzieciństwa- często robiły go mama i babcia. Ja natomiast swoim dzieciakom przygotowuję w zdrowszej wersji. Zamiast herbatników dodaję granolę. Ostatnio wykorzystałam cynamonową z zestawu, który zamówiłam z https://onedaymore.pl/sklep/trio-smakow-dla-dzieciakow/ . Blok miał bardzo ciekawy smak:) Będę też na pewno komponować samodzielne miksy, np. z rodzynkami, suszoną żurawino. Ciekawe czy z owocami liofilizowanymi też dobrze wyjdzie.

Ejtere
Posty: 15
Rejestracja: 20 sty 2020, 08:59

Re: Przepisy kulinarne

Post autor: Ejtere »

Jedna z moich ulubionych sałatek obiadowych
1 jabłko
2 marchewki
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
sól, pieprz do smaku
Wszystko wymieszać - majonez dodać tylko tyle żeby zlepic składniki do kupy
Sałatka jest baardzo soczysta i pyszna.

Na śniadanie rownież częśto robię omlet, szczególnie jak mam trochę wiecej czasu na jego przygotowanie bo jednak zrobienie omleta zajmuje trochę wiecej niż kanapek. Tak wieć jest to czesto przepis weekendowy.

Polecam szczególnie ten z przepisu Mateusza Zielonki. Zawsze wychodzi smacznie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”