O intrydze przewodniej (oraz o pobocznych) po raz trzeci
Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy, Junior Admini
- Czarownica
- Zaawansowany Stopień Zupiorzenia
o intrydze przewodniej po raz trzeci.
wiesz, ja na ten temat w 3 pierwszych tomach nie zwr??ciÂ?am uwagi i caÂ?Â? akcj?? Szarych Pan??w odebraÂ?am inaczej (juÂ? to nadrabiam i jeszcze raz je przejrz??). Ale to, Â?e chcÂ? mie?? dost??p do pod Â?wiata nie oznacza Â?e caÂ?kowicie wyniosÂ? si?? z Ziemii. A ludzie w masie to jednak straszna siÂ?a, wi??c muszÂ? si?? wtedy z niÂ? liczy??.
widocznie ja taka nie kumata, bo na to nie wpadÂ?am, zagÂ???biaÂ?am si?? bardziej w 2 pierwsze cz??Â?ci, z kt??rych zresztÂ? nigdy bym tego nie wywnioskowaÂ?a, 3 tylko "przelecianaSasanka pisze:Ale o co kaman dziewczyny ??
To o czym Gobur pisze mozna wywnioskowa?? z 3 pierwszych czesci...
A te tak czy inaczej sa przetÂ?umaczone.

heheh raczej skupiÂ?as sie na czymÂ? innym... i zdaje sie wiem na czym hehehehpyczunia pisze: widocznie ja taka nie kumata,
Cios w samo serce, normalnie n??z w plecy ... i do tego m??wi to tak bezwstydnie !!! Zgi?? przepadnij maro nieczysta !!!pyczunia pisze:3 tylko "przeleciana" nie analizowana, ale wszystko przede mnÂ?...
Were wyÂ?ledz jÂ? i Â?opata przez Â?eb... jak ona moÂ?e mi takie cos pisa??... bez serca normalnie !!
nie no tego tak nie da rady zignorowa??
i pami??taj--> zÂ?oÂ??? pi??knoÂ?ci szkodzi
hah nie ma ci co si?? zdawa??, napisaÂ?am to troszeczke wczeÂ?niej, wi??c wszystko jest "na pewno"Sasanka pisze: heheh raczej skupiÂ?as sie na czymÂ? innym... i zdaje sie wiem na czym heheheh
Nie histeryzuj juÂ? tak, napisaÂ?am Â?e b??d?? musiaÂ?a teraz juÂ? tak "na spokojnie" przeczyta?? jeszcze raz, ale czas na to nie pozwala. Wtedy podeszÂ?am emocjonalnie i duÂ?o szczeg??Â???w gubiÂ?o si?? w nich (emocjach).Sasanka pisze: Cios w samo serce, normalnie n??z w plecy ... i do tego m??wi to tak bezwstydnie !!! Zgi?? przepadnij maro nieczysta !!!
Were wyÂ?ledz jÂ? i Â?opata przez Â?eb... jak ona moÂ?e mi takie cos pisa??... bez serca normalnie !!

Teraz to juÂ? za p??Â?no - masz przerabanepyczunia pisze: Nie histeryzuj juÂ? tak, napisaÂ?am Â?e b??d?? musiaÂ?a teraz juÂ? tak "na spokojnie" przeczyta?? jeszcze raz, ale czas na to nie pozwala. Wtedy podeszÂ?am emocjonalnie i duÂ?o szczeg??Â???w gubiÂ?o si?? w nich (emocjach).
- pisz samokrytyke w 3 egzemplarzach !!
PowiedziaÂ?abym, Â?e wÂ?aÂ?ciwe podejÂ?cie, ale Sas mnie zamorduj?? ^^WereWolf pisze:Po drugie ja w IK nie braÂ?am udziaÂ?u to mnie to jakoÂ? nie boli. Co innego w dalszych cz??Â?ciach.
Ja w sumie, nie zastanawiaÂ?am si?? czemu si?? ujawnili, ale interesuj?? si?? nieludÂ?mi wi??c dobrze jest wiedzie?? wi??cej.pyczunia pisze:widocznie ja taka nie kumata, bo na to nie wpadÂ?am, zagÂ???biaÂ?am si?? bardziej w 2 pierwsze cz??Â?ci, z kt??rych zresztÂ? nigdy bym tego nie wywnioskowaÂ?a, 3 tylko "przeleciana" nie analizowana, ale wszystko przede mnÂ?...
ChociaÂ?, wolaÂ?abym ich bra?? za, hmmm... milszych? ZÂ?udne nadzieje.
Dziwisz si??? Prawie kaÂ?dy zwracaÂ? szczeg??lnÂ? uwag?? na co innego, a wÂ?tek z nieludÂ?mi przeleciaÂ?. Ja r??wnieÂ?, ale zaraz potem przeczytaÂ?a jeszcze raz i wszystko mi si?? poukÂ?adaÂ?o.Sasanka pisze:Cios w samo serce, normalnie n??z w plecy ... i do tego m??wi to tak bezwstydnie !!! Zgi?? przepadnij maro nieczysta !!!
A pyczunia ma racj?? - zÂ?oÂ??? pi??knoÂ?ci szkodzi

Jestem sobą. A kim innym powinnam być? Przecież nie zmienię się w ciebie.
- Czarownica
Wiesz, wzory nieludzi Pati zaczerpn??Â?a gÂ???wnie z mitologi celtyckiej i norma??skiej. Jak jÂ? si?? poczyta to czÂ?owiekowi stajÂ? wÂ?osy d??ba. MiÂ?ych nieludzi to tam raczej nie ma. A dobre wr??Â?ki w stylu braci Grimm nie wyst??pujÂ?. Polecam ci do przeczytania cho??by mitologi?? skandynawskÂ? - o Odynie i lodowyych gigantach np. nawiasem m??wiÂ?c nie wiem czy stÂ?d nie zaczerpn??Â?a pomysÂ?u podÂ?wiata - w mitologii skandynawskiej istniaÂ?o takie rozr??Â?nienie Â?wiat??w leÂ?Â?cych jeden nad drugim - Â?Â?czyÂ? je dÂ?b "Ydgrasil'- jeÂ?li dobrze zapami??taÂ?am nazw??.
W poprzek jego pnia rozkÂ?adaÂ?y si?? Â?wiaty - od korzenia do czubka
W poprzek jego pnia rozkÂ?adaÂ?y si?? Â?wiaty - od korzenia do czubka
eeee..... dobre i bracia Grim teÂ? raczej nie idzie w parze. Chyba Â?e si?? czyta cenzurowane i edytowane wersje dla dzieci. Co do podÂ?wiata istnieje r??wnieÂ? w mitologi anglosaskiej - dwory fae Shee i Unshee, kr??lowe kt??re Â?ciÂ?gajÂ? tam Â?miertelnik??w by byli ich kochankami i rycerzami a po 7 latach ich zabijajÂ?, historie o ludziach wciÂ?gni??tych do podÂ?wiata kt??rzy po wyjÂ?ciu z niego przekonywali si?? Â?e mineÂ?y wieki, albo odwrotnie, sp??dzili tam caÂ?e lata i wracali spowrotem do momentu w kt??rym tam trafili...
- Czarownica
Zgadza si??, ale w Polsce wcale nie tek Â?atwo dosta?? odpowiedniÂ? literatur?? na ten temat, wi??c nie ma jak o tym przeczyta??, chyba Â?e w internecie. UsiÂ?owaÂ?am kiedyÂ? kupi?? jakÂ?Â? ksiÂ?Â?k?? o mitologi celtyckiej, to zaproponowali mi malutkie opracowanie z niewielkÂ? treÂ?ciÂ?, albo opracowanie dla naukowc??w,a przez takie trudno przebrnÂ???. To samo moÂ?na powiedzie?? o ksiÂ?Â?kach dotyczÂ?cych wierze?? sÂ?owia??skich - poniewaÂ? nie ma takiej mitologii to nie ma opracowa?? popularnonaukowych, dost??pnych szerokiemu og??Â?owi czytelnik??w. Spr??bujcie kiedyÂ? poszuka?? ksiÂ?Â?ek m??wiÂ?cych o Â?wiatowidzie, dziwoÂ?onach, Perkunie - tak jak m??wiÂ? np. mity greckie. Po prostu tego nie ma.
Sasanka pisze:Mam obecnie 2 wyjÂ?cia:
- albo kt??rÂ?Â? z was zamorduje
- albo puszcze focha ...
Bo nie wiem czy mnie prowokujÂ?, czy lekcewaÂ?Â?
Ale kochana tÂ?umaczko zwr????, o Â?askawa uwag?? na to Â?e ja wcale nie lekcewaÂ?yÂ?am Ciebie czy tÂ?umaczenia tylko treÂ??? ksiÂ?Â?ki- moim zdaniem istnieje nie tylko subtelna r??Â?nica ale nawet troch?? wi??ksza.
JeÂ?li darujesz mi Â?ycie to obiecuj?? popraw??, albo przynajmniej podejm?? w niedÂ?ugim czasie pr??b?? poprawy

A czytaÂ?aÂ? "Mitologie SÂ?owian" Aleksandra Gieysztora. Ona jest raczej og??lnie dost??pna i ma pozytywne opinie.To samo moÂ?na powiedzie?? o ksiÂ?Â?kach dotyczÂ?cych wierze?? sÂ?owia??skich - poniewaÂ? nie ma takiej mitologii to nie ma opracowa?? popularnonaukowych, dost??pnych szerokiemu og??Â?owi czytelnik??w. Spr??bujcie kiedyÂ? poszuka?? ksiÂ?Â?ek m??wiÂ?cych o Â?wiatowidzie, dziwoÂ?onach, Perkunie - tak jak m??wiÂ? np. mity greckie. Po prostu tego nie ma.
Natomiast nie polecajÂ? "Ksi??gi Tura" CzesÂ?awa BiaÂ?czy??skiego bo tam wi??cej fikcji i domniemywa?? autora niÂ? fakt??w.

- Czarownica
Ja juÂ? o tym tu nie pisze bo mnie Sasanka zabije. ale przydaÂ?by si?? temat na kt??rym by moÂ?na o tym porozmawiac.
Tula:Nie mam juÂ? dziÂ? weny do myÂ?lenia jak wymyÂ?licie temat to wam podziel?? go .Bo zrobiÂ? si?? straszny offtop.
[ Dodano: 2010-07-25, 14:15 ]
Gobur napisal
PrzecieÂ?, jeÂ?li fae chc?? gromadzi?? te ludzkie emocje, to powinni mie?? miejsce gdzie ludzie b??dÂ? je "wydziela??" - i to nie jedne , ale wi??cej. Wi??c dlaczego do Walla Walla ludzi nie zapraszajÂ??.A moÂ?e niewaÂ?ne gdzie te ludzkie emocje do podÂ?wiata wpÂ?ywajÂ?, to i tak sÂ? po nim r??wno rozmieszczane? Ja myÂ?l??, Â?e rezerwaty sÂ? nie tylko do kontakt??w z podÂ?wiatem, ale r??wnieÂ? po to by fae w jakiÂ? miejscu mogli poczu?? si?? swobodnie, jak w domu i mogli je urzÂ?dza?? tak jak chcÂ?.
Tula:Nie mam juÂ? dziÂ? weny do myÂ?lenia jak wymyÂ?licie temat to wam podziel?? go .Bo zrobiÂ? si?? straszny offtop.
[ Dodano: 2010-07-25, 14:15 ]
Gobur napisal
JeÂ?eli podÂ?wiat jest miejscem w kt??rym si?? zbiera i rozdysponowuje energi?? z ludzkich emocji, to dlaczego do jednych rezerwat??w maja wst??p ludzie - i sÂ? wr??cz do tego zach??cani (w Las Vegas), a do innych wst??pu nie majÂ??myÂ?l?? Â?e nie chodzi o to by przenieÂ??? si?? do podÂ?wiata, tylko by odzyska?? cz??Â??? utraconej mocy. (z legend wynika Â?e cho?? moc fae bierze si?? z ludzkich emocji, szczeg??lnie tych negatywnych, to podÂ?wiat jest miejscem kt??re jÂ? zbiera i"rozdysponowuje")
PrzecieÂ?, jeÂ?li fae chc?? gromadzi?? te ludzkie emocje, to powinni mie?? miejsce gdzie ludzie b??dÂ? je "wydziela??" - i to nie jedne , ale wi??cej. Wi??c dlaczego do Walla Walla ludzi nie zapraszajÂ??.A moÂ?e niewaÂ?ne gdzie te ludzkie emocje do podÂ?wiata wpÂ?ywajÂ?, to i tak sÂ? po nim r??wno rozmieszczane? Ja myÂ?l??, Â?e rezerwaty sÂ? nie tylko do kontakt??w z podÂ?wiatem, ale r??wnieÂ? po to by fae w jakiÂ? miejscu mogli poczu?? si?? swobodnie, jak w domu i mogli je urzÂ?dza?? tak jak chcÂ?.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 21:52 przez Czarownica, łącznie zmieniany 1 raz.