Jak to jest z tymi wilkołakami
Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy, Junior Admini
- [email protected]ęcona
He he. Ciekawe. W takim zimowym futerku to latem troch?? gorÂ?co i odwrotnie.
Nawet jak liniejÂ? to na szcz??Â?cie nie rozrzucajÂ? wypadajÂ?cego futra po domu tylko po lesie albo innych krzakach.
A tu troch?? inna wizja wilkoÂ?ak??w, jaka zamierza zaserwowa?? czytelnikom Pilipiuk w swojej nowej ksiÂ?Â?ce "Wampir z M-3" http://blog.fabryka.pl/2010/12/15/wilczy-pazur/
Nawet jak liniejÂ? to na szcz??Â?cie nie rozrzucajÂ? wypadajÂ?cego futra po domu tylko po lesie albo innych krzakach.
A tu troch?? inna wizja wilkoÂ?ak??w, jaka zamierza zaserwowa?? czytelnikom Pilipiuk w swojej nowej ksiÂ?Â?ce "Wampir z M-3" http://blog.fabryka.pl/2010/12/15/wilczy-pazur/

- [email protected]ęcona
Czyli najprawdopodobniej przy zmianie ,,biorÂ? pod uwag??" to jaka jest pogoda, szkoda, Â?e nie ma o tym w ksiÂ?Â?ce, np. wyobraÂ?cie sobie dom Adama caÂ?y w futrze. DostaÂ?by biaÂ?ej gorÂ?czki
Coraz bardziej lubi?? Pilipiuka (ale nigdy nie mog?? znaleÂ??? tej jego ksiÂ?Â?ki kt??rÂ? chc??).,,A moÂ?e ty jesteÂ? jakimÂ? rasistÂ?? – ZmruÂ?yÂ?a oczy. – Â?e to niby inny gatunek? Albo, ja wiem, zoofilia?"
To mnie rozwaliÂ?o 

ZmieniajÂ?, na to zwr??ciÂ?am uwag?? ( zboczenie posiadacza psa z duÂ?ym futrem)
Chyba przy Honey Mercy m??wiÂ?a coÂ? o letniej szacie, Â?e nie byÂ?a tak imponujÂ?ca jak zimowa, czy coÂ? w ten dese??.
Niemniej idzie wywnioskowa??, iÂ? zmiana taka nast??puje. Z drugiej strony czemu by miaÂ?a nie? w ko??cu wilk - oÂ?ak to zywe stworzenie. W zimie moÂ?e mu cos odmarznÂ??? a w lecie zagrza?? XD
Chyba przy Honey Mercy m??wiÂ?a coÂ? o letniej szacie, Â?e nie byÂ?a tak imponujÂ?ca jak zimowa, czy coÂ? w ten dese??.
Niemniej idzie wywnioskowa??, iÂ? zmiana taka nast??puje. Z drugiej strony czemu by miaÂ?a nie? w ko??cu wilk - oÂ?ak to zywe stworzenie. W zimie moÂ?e mu cos odmarznÂ??? a w lecie zagrza?? XD
- Czarownica
- Zaawansowany Stopień Zupiorzenia
No i w porzÂ?dku. A co z ta magiÂ? wilkoÂ?ak??w o kt??ra pytaÂ?am - jakie jest Wasze zdanie?
Pod koniec 3 tomu Mercy wspomina, Â?e odkryÂ?a rodzaj magii wilkoÂ?ak??w. Ta magia sprawia, Â?e ludzie nie zwracajÂ? na wilkoÂ?aki uwagi. Ciekawe, czy dziaÂ?a tylko wtedy kiedy sÂ? w swojej wilczej postaiÂ??
- Czarownica
Bran ma dziwne moÂ?liwoÂ?ci bo (spoiler)
kiedyÂ? pewna wiedÂ?ma kt??ra przypadkiem byÂ?a jego matkÂ? kontrolowaÂ?a go magiÂ? i uÂ?yczaÂ?a mu mocy kiedy wraz z Samuelem mordowali na jej rozkaz. Kiedy jÂ? zjadÂ? straciÂ? te moce, ale z czasem zacz??Â?y wraca?? (strach pomyÂ?le?? co b??dzie jeÂ?li wr??cÂ?)
Jak to Gobur dobrze opisaÂ? Bran to w og??le ciekawy przypadek.
Troch?? jest wyjaÂ?nienia w ko??c??wce Cry Wolf...ale to tylko zaostrza apetyt.
A mnie zastanawia czy np. z potomka NieczÂ?owieka mozna zrobic wilkoÂ?aka? i czy wtedy zachowa on moc (cho??by niewielkÂ?) odziedziczonÂ? po przodku z innego gatunku?
Troch?? jest wyjaÂ?nienia w ko??c??wce Cry Wolf...ale to tylko zaostrza apetyt.
A mnie zastanawia czy np. z potomka NieczÂ?owieka mozna zrobic wilkoÂ?aka? i czy wtedy zachowa on moc (cho??by niewielkÂ?) odziedziczonÂ? po przodku z innego gatunku?
- [email protected]ęcona
wiesz Sas, po tym co si?? staÂ?o w SB moÂ?liwe Â?e pojawi si?? jeszcze ciekawszy osobnik Fae-wilkoÂ?acki
SÂ?dzÂ?c z tego co dotÂ?d si?? pojawiÂ?o przemiana w wilkoÂ?aka nie zabiera mocy, tyle Â?e peÂ?nego Fae nie da si?? zmieni?? (gdzieÂ? byÂ?o Â?e musi si?? by?? czÂ?owiekiem, Fae ludÂ?mi nie sÂ?), a ludzie z domieszkÂ? krwi Fae mocy nie majÂ? (jak syn Zee), albo majÂ? bardzo sÂ?abe. Podejrzewam Â?e jeÂ?li taki p??Â?fae posiada moc to nie zmieniÂ? by si?? bo za maÂ?o by w nim byÂ?o z czÂ?owieka. Ale jeÂ?li udaÂ?o by mu si?? zmieni??, zachowaÂ? by moc, cho?? moÂ?liwe Â?e dziaÂ?anie jej by si?? zmieniÂ?o. ZresztÂ? podobnie powinno by?? z pijawkami. Fae czystej krwi wampirem nie zostanie, p??Â? Fae ma szans??, i jeÂ?li posiada moc to b??dzie jÂ? miaÂ?, ale w jakiejÂ? zmutowanej formie.Jedyna niemoÂ?liwa kombinacja to wampir-wilkoÂ?ak czy wampir-zmiennoksztaÂ?tny

- Czarownica
bo jak rozumiem, po zamianie w wampira i wilkoÂ?ak i zmiennoksztaÂ?tny tracÂ? swoja pierwotnÂ? magi?? i zostaje im tylko "wampirza". Bo wampira w wilkoÂ?aka raczej zmieni?? nie moÂ?na - nieÂ?ywy nie zamieni si?? w Â?ywego. Czyli moÂ?na powiedzie??, Â?e wilkoÂ?aki muszÂ? unika?? ugryzie?? wampir??w, ale wampiry nie muszÂ? si?? tym przejmowa??. Chodzi mi oczywiÂ?cie o ugryzienia wywoÂ?ujÂ?ce przemian??.Jedyna niemoÂ?liwa kombinacja to wampir-wilkoÂ?ak czy wampir-zmiennoksztaÂ?tny
- wiedźma z bagna
A ja gdzieś czytałam (ale zabijcie mnie nie wiem co to było, bo mnie z deka zdegustowało) historię związku wampira i wilkołaka. W "szale namiętności" się wzajemnie nadgryźli i w efekcie oboje mieli dwoistą - nie - potrójną naturę - ludzko-wilczo-wampirzą. Dla mnie bez sensu. Nie wyobrażam sobie jak by to niby mogło dzialać.
[ Dodano: 2010-12-17, 20:59 ]
[ Dodano: 2010-12-17, 20:59 ]
Prawdopodobnie ma to ścisły związek z chorobami np. genetycznymi, które zazwyczaj nie szanują podziałów kulturowych i rasowych (np. hipertrichoza, porfiria). Dodatkowo dewianci, chorzy psychicznie i zwykli psychopaci również pojawiają się wszędzie. Natomiast naturalną tendencją społeczną jest szukanie wyjaśnień różnych niepokojących zjawisk. Każdy zaś znajduje wytłumaczenie, które trafia na jego poziom poznawczy.Gobur pisze:może u słowian wilkołak wyrósł na wampirach, ale zmiennokształtni przewijają się w większości kultur: indiańscy spirit walker, japońskie kitsume, afrykańscy ludzie lamparty, indyjscy rakasha... Większość tych legend powstała niezależnie od siebie, co samo w sobie jest interesujące.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, 19:52 przez wiedźma z bagna, łącznie zmieniany 2 razy.
I cóż to zmieni, gdy z młodych gniewnych, wyrosną starzy wk..wieni ???
- Czarownica
Podobno, wi??kszoÂ??? wierze?? o ludzko-zwierz??cych stworach wzi??Â?a si?? wÂ?aÂ?nie z powodu chor??b. Jak si?? czegoÂ? nie rozumie - np rzadkiej choroby, to najÂ?atwiej wszystko wyjaÂ?ni?? magiÂ?. Poza tym., mogÂ?y wyst??powa?? mutacje, kt??re teÂ? wyjaÂ?niano magiÂ?. No i teraz mamy wilkoÂ?aki. ciekawe tylko, dlaczego tak rzadko m??wi si?? o innych Â?akach, Â?e wilkoÂ?aki to oddzielna rasa?, gatunek?
Nawet w ksiÂ?Â?ce sÂ? wilkoÂ?aki i zmiennoksztaÂ?tni. Nie ma kotoÂ?ak??w, szczuroÂ?ak??w itp. SÂ? tylko wilkoÂ?aki i na dodatek tworzÂ? one spoÂ?ecznoÂ???. A przecie inne zwierz??ta teÂ? Â?yjÂ? stadnie - i teÂ? mogÂ?yby jako jakieÂ? Â?aki tworzy?? grup??.
Nawet w ksiÂ?Â?ce sÂ? wilkoÂ?aki i zmiennoksztaÂ?tni. Nie ma kotoÂ?ak??w, szczuroÂ?ak??w itp. SÂ? tylko wilkoÂ?aki i na dodatek tworzÂ? one spoÂ?ecznoÂ???. A przecie inne zwierz??ta teÂ? Â?yjÂ? stadnie - i teÂ? mogÂ?yby jako jakieÂ? Â?aki tworzy?? grup??.