Wiem skąd zna słowo Osanda. Czytam w tej chwili Magia Parzy końcówka rozdziału 17 i oczom nie wierzę bo tam pisze:Loleczka pisze:Nie wiem czy zauważyłyście, ale w książce jest napisane, że Kate posiada sześć słów mocy. Są to kolejno: Mine, Dair, Amehe, Tervan, Senehe, Ud. Natomiast posługuje się jeszcze dwoma, czyli Osanda oraz Hesaad. Nie ciekawi was skąd zna te słowa? Bo mnie bardzo
"Znalazłam się przed twarzą Ugada. Matowe oczy osadzone pod czołem poznaczonym siecią tatuaży zapaliły się z sadystyczną radością. Tatuaże...
Postrzępione linie zdobiące skórę potwora nagle nabrały sensu, układając się w słowo mocy. U podstawy mojej czaszki eksplodował ból, który pogrążył świat w ognistym błysku. Opcje były dwie - musiałam wypowiedzieć to słowo, by uczynił je własnym, albo pozwolić, by ono usmażyło mi mózg.
Strach ścisnął mi gardło, głos odmówił posłuszeństwa. Ból uderzył i rozprzestrzenił się po ciele, jakby w każdą komórką wbijało się tysiące maleńkich igieł. W końcu stał się tak silny, że musiałam przed nim uciec i wykrzyczałam: Osanda!
Bolało tak bardzo...
Umierałam.
Nic z tego. Po chwili przeżyłam twarde zderzenie z rzeczywistością. Pod potworem ugięły się kolana, uklęknął ciężko na asfalcie. (...)
W porównaniu z bólem, jaki mnie wypełnił, gdy przyswajałam słowo mocy, stalowy uścisk palców potwora wydawał się niemal słaby."
Sorry za niepełny tekst (...) ale piszę z buta.
A więc Kate nie odziedziczyła tego słowa. Nadal nie wiadomo skąd zna Hesaad.
Czytając kolejny raz te same książki zawsze odkrywamy coś na nowo. Kiedy czytamy pierwszy raz to gnamy do przodu by dowiedzieć się co dalej. Dopiero kolejne razy pozwalają nam zgłębiać tajemnice książki.