autor: Cassandra Clare
tytuÂ?: Dary AnioÂ?a 1. Miasto koÂ?ci
tytuÂ? oryginaÂ?u: City of Bones
j??zyk oryginaÂ?u: angielski
liczba stron: 512
miejsce wydania: Warszawa
rok wydania: 2009
oprawa: mi??kka
wymiary: 135 x 200 mm
wydawca: Mag, Wydawnictwo
MiÂ?oÂ??? i wampiry. TysiÂ?ce lat temu, AnioÂ? Razjel zmieszaÂ? swojÂ? krew z krwiÂ? ludzi i stworzyÂ? ras?? Nefilim, p??Â? ludzi, p??Â? anioÂ???w. Miesza??cy czÂ?owieka i anioÂ?a przebywajÂ? wÂ?r??d nas, ukryci, ale wciÂ?Â? obecni, sÂ? naszÂ? niewidzialnÂ? ochronÂ?. NazywajÂ? ich Nocnymi Â?owcami. Nocni Â?owcy przestrzegajÂ? praw ustanowionych w Szarej Ksi??dze, nadanych im przez Razjela. Ich zadaniem jest chroni?? nasz Â?wiat przed pasoÂ?ytami, zwanymi demonami, kt??re podr??Â?ujÂ? mi??dzy Â?wiatami, niszczÂ?c wszystko na swej drodze. Ich zadaniem jest r??wnieÂ? utrzymanie pokoju mi??dzy walczÂ?cymi mieszka??cami podziemnego Â?wiata, krzyÂ???wkami czÂ?owieka i demona, znanymi jako wilkoÂ?aki, wampiry, czarodzieje i wr??Â?ki. W swoich obowiÂ?zkach sÂ? wspomagani przez tajemniczych Cichych Braci. Cisi Bracia rzÂ?dzÂ? Miastem KoÂ?ci, nekropoliÂ? znajdujÂ?cÂ? si?? pod ulicami Manhattanu, w kt??rej leÂ?Â? zmarli Â?owcy i strzegÂ? trzech boskich przedmiot??w, kt??re anioÂ? Razjel powierzyÂ? swoim dzieciom. Jednym z nich jest Miecz. Drugim Lustro. Trzecim Kielich.
Od tysi??cy lat Cisi Bracia strzegli boskich przedmiot??w. I byÂ?o tak aÂ? do Powstania, wojny domowej, pod przyw??dztwem zbuntowanego Â?owcy, Valentine’a, kt??ry niemal na zawsze zniszczyÂ? tajemny Â?wiat Â?owc??w. I mimo Â?e od Â?mierci Valentine’a min??Â?o wiele lat, rany, jakie zostawiÂ?, nigdy si?? nie zabliÂ?niÂ?y. Od Powstania min??Â?o pi??tnaÂ?cie lat. Jest upalny sierpie?? w t??tniÂ?cym Â?yciem Nowym Jorku. W podziemnym Â?wiecie szerzy si?? wieÂ???, Â?e Valentine powr??ciÂ? na czele armii wykl??tych. A Kielich zaginÂ?Â?...
Pi??tnastoletnia Clary Fray jest w klubie Pandemonium Â?wiadkiem morderstwa popeÂ?nionego przez trzech nastolatk??w pokrytych tatuaÂ?ami i walczÂ?cych dziwnÂ? broniÂ?. Clary czuje, Â?e powinna zawiadomi?? policj??, ale wie, Â?e nikt jej nie uwierzy, gdyÂ? ciaÂ?o zamordowanego rozpÂ?yn??Â?o si?? w powietrzu, a napastnik??w nikt opr??cz niej nie widzi. W ciÂ?gu nast??pnych 24 godzin znika matka Clary, a ona sama o maÂ?o nie ginie z r??ki demona. Pojawia si?? pytanie, czemu demony interesujÂ? si?? zwykÂ?Â? dziewczynÂ? i jej matkÂ?? I skÂ?d u Clary dar widzenia?... Tajemnice si?? mnoÂ?Â? a czas nieubÂ?aganie ucieka...
Clary Fray, poszukujÂ?c swojej zaginionej matki, trafia do tajemnego Â?wiata, poÂ?oÂ?onego gÂ???boko pod ulicami Nowego Jorku, zwanego Podziemnym Â?wiatem, peÂ?nego tajemniczych wr??Â?ek, wampir??w, hybryd czÂ?owieka i wampira, i demon??w. Clary jest rozdarta pomi??dzy uczuciami, kt??re Â?ywi do dw??ch chÂ?opc??w – jej najlepszego przyjaciela, Simona, oraz do tajemniczego Â?owcy wampir??w, p??Â?czÂ?owieka, p??Â?anioÂ?a Jace’a. Wkr??tce sama staje si?? cz??Â?ciÂ? ukrytego Â?wiata Â?owc??w demon??w i odkrywa strasznÂ? tajemnic??...
tytuÂ?: Dary AnioÂ?a 2. Miasto popioÂ???w
tytuÂ? oryginaÂ?u: City of Ashes
liczba stron: 528
rok wydania: 2009
wymiary: 135 x 205 mm
Pi??tnastoletnia Clary Fray poszukujÂ?c swojej zaginionej matki, trafia do tajemnego Â?wiata, poÂ?oÂ?onego gÂ???boko pod ulicami Nowego Jorku, zwanego Podziemnym Â?wiatem, peÂ?nego tajemniczych wr??Â?ek, wampir??w, hybryd czÂ?owieka i wampira, i demon??w. Clary jest rozdarta pomi??dzy uczuciami, kt??re Â?ywi do dw??ch chÂ?opc??w – jej najlepszego przyjaciela, Simona, oraz do tajemniczego Â?owcy wampir??w, p??Â?czÂ?owieka, p??Â?anioÂ?a Jace’a. Okazuje si??, Â?e jej ojcem jest zbuntowany Nocny Â?owca,Valentine, kt??ry jest winien morderstw i zdrady.Teraz powraca na czele wiernych mu zwolennik??w aby doko??czy?? przewrotu i dokona?? eksterminacji wszystkich demon??w i wampir??w. Valentine odkrywa przed Clary strasznÂ? tajemnic??: ma ona brata i jest nim Jace. Valentine dokonuje napadu na siedzib?? Nocnych Â?owc??w i ucieka wraz z Jacem. Clary pozostaje sama.
tytuÂ?: Dary AnioÂ?a 3. Miasto szkÂ?a
tytuÂ? oryginaÂ?u: City of Glass
liczba stron: 560
rok wydania: 2010
wymiary: 135 x 200 mm
W dw??ch poprzednich tomach poznaliÂ?my gÂ???wnÂ? bohaterk?? bestsellerowej serii Dary AnioÂ?a, Clary Fray - nastoletniÂ? rudowÂ?osÂ? dziewczyn?? o skÂ?onnoÂ?ciach do wpadania w tarapaty. Jej najlepszym i jedynym przyjacielem jest chÂ?opak, matka jest roztrzepanÂ? artystkÂ?, a miejscem rozrywki sÂ? ulice Manhattanu i nocne kluby. Tutaj teÂ? Clary przezywa szereg mroÂ?Â?cych krew w Â?yÂ?ach przyg??d, zyskuje nowych przyjaci??Â? i nie tylko...
W kolejnym tomie, poÂ?r??d chaosu wojny Nocni Â?owcy b??dÂ? musieli si?? zdecydowa??, czy podejmÂ? walk?? u boku wampir??w, wilkoÂ?ak??w i innych Podziemnych... czy przeciwko nim. R??wnieÂ? Jace i Clary muszÂ? podjÂ??? waÂ?nÂ? decyzj??: czy pozwoli?? sobie na zakazanÂ? miÂ?oÂ????
MoÂ?e jeszcze ja coÂ? dodam, ksiÂ?Â?ki sÂ? naprawd?? zaskakujÂ?ce i peÂ?ne akcji. kaÂ?dy tom jest lepszy pd poprzedniego. Najbardziej podobaÂ?a mi si?? 3 cz??Â???, pochÂ?on??Â?am t?? ksiÂ?Â?k?? w 2 dni

MojÂ? ulubionÂ? postaciÂ? jest Clary, odwaÂ?na i nieust??pliwa nastolatka kt??ra potrafi zaskoczy?? czytelnika. Moja ulubiona scena to gdy w 1 tomie Clary ma urodziny i jak je Â?wi??tuje